FinalHeader1200 300

Ποια συμπτώματα αποτελούν ενδείξεις της έλλειψης βιταμινών

Ακόμα και μία πολύ μικρή έλλειψη βιταμινών στον οργανισμό μας, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ατονίας, εκνευρισμού, υπνηλίας, άγχους, μειωμένης ενεργητικότητας, κακής διάθεσης, ευαισθησία σε κρυολογήματα, έλλειψη συγκέντρωσης, παχυσαρκία κλπ. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τις συνθέσει απο μόνος του και έτσι προσλαμβάνει τις απαραίτητες για τη ζωή βιταμίνες, από την τροφή ή τα συμπληρώματα διατροφής.

Σύμφωνα με τη διαλυτότητά τους, οι βιταμίνες χωρίζονται σε λιποδιαλυτές (A, D, E, K) που διαλύονται στα λίπη, και σε υδατοδιαλυτές (B και C) που διαλύονται στο νερό. Οι λιποδιαλυτές αποθηκεύονται κυρίως στο συκώτι και παραμένουν στο σώμα περίπου 24 ώρες. Οι υδατοδιαλυτές αποθηκεύονται στο σώμα σε μικρότερες ποσότητες και αποβάλλονται με τον ιδρώτα και τα ούρα.

Η έλλειψη κάθε μιας από τις βιταμίνες συνοδεύεται από συγκεκριμένα συμπτώματα.

Ξηροδερμία και προβλήματα όρασης; -λείπει βιταμίνη Α

Επίσης, η οριακή έλλειψή της αυξάνει την ευαισθησία σε λοιμώξεις του αναονευστικού συστήματος και δερματικές παθήσεις.
Θα τη βρεις Στο γάλα, στον κρόκο αβγού, στο βούτυρο, το συκώτι, τα λαχανικά και τα φρούτα με έντονο κίτρινο- πορτοκαλί χρώμα, π.χ., καρότο, γλυκοπατάτα, πεπόνι, καθώς και σε μαργαρίνη και χυμούς φρούτων.

Ψυχολογική κατάπτωση -λείπει Βιταμίνη C

Βοηθά στη σύνθεση των ορμονών που ρυθμίζουν τη διάθεση. Η παρατεταμένη οριακή έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να μην οδηγήσει σε κλινικά συμπτώματα, αλλά όπως δείχνουν πρόσφατες έρευνες προδιαθέτει υπέρ μιας ενδεχόμενης πάθησης της καρδιάς και εξασθένισης του ανοσοποιητικού σου συστήματος.
Θα τη βρεις Στα φρούτα κυρίως στα εσπεριδοειδή (ακτινίδιο, φράουλα, παπάγια, μάνγκο, πεπόνι), τα λαχανικά, π.χ., μπρόκολο, κόκκινη πιπεριά, κουνουπίδι, το μοσχαρίσιο συκώτι, τα στρείδια κλπ.

Αφθες στο στόμα, κάψιμο στα χείλη και ενοχλήσεις στη γλώσσα; -λείπει ριβοφλαβίνη (Β2)

Η έλλειψή της οδηγεί και στη δερματίτιδα κάτω ή δίπλα στη μύτη. Τα μάτια μπορούν επίσης να προσβληθούν και να παρουσιαστεί αίσθηση καψίματος, κνησμός και παρουσία κούρασης σε αυτά.
Θα τη βρεις Σε μαγιά, συκώτι, εμπλουτισμένα δημητριακά, αβγό, γάλα, κοτόπουλο.

Κόπωση, κατάθλιψη ή έχεις απώλεια μνήμης; -λείπει νιασίνη

Θεωρείται μία από τις πιο σταθερές βιταμίνες του συμπλέγματος Β και η σημαντική απώλειά της παρατηρείται συνήθως με το μαγείρεμα, π.χ., υπερβολικό βράσιμο.
Θα τη βρεις Σε ρύζι (λευκό και καστανό), τόνο, κοτόπουλο, μπρόκολο.

Αυστηρές δίαιτες; -έλλειψη βιταμίνης Ε

Βέβαια η έλλειψη της δεν οδηγεί βραχυπρόθεσμα σε κάποια συγκεκριμένη ασθένεια, αλλά η χρόνια έλλειψη θεωρείται ότι συμβάλλει στην εμφάνιση καρκίνου και παθήσεων της καρδιάς.
Θα τη βρεις Στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς, στη μαργαρίνη, τα σπαράγγι,α το αβοκάντο, το αβγό, τα θαλασσινά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα κράκερ, στους χυμούς φρούτων και στα δημητριακά πρωινού. Η απορρόφηση της γίνεται καλύτερα όταν συνδυάζεται με την κατανάλωση λιπών και ελαίων.

Πηγή Shape

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο Newsletter της Α.Καππάτου και να λαμβάνετε μηνιαία ενημέρωση για θέματα που σας απασχολούν.

Η Α.Καππατου στα social media

strogili photo kappatou

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή