FinalHeader1200 300

Ν. 3500/2016: Αυτεπάγγελτη δίωξη σε όσους ασκούν βία σε παιδιά

Πολλές φορές ως γονείς νιώθουμε ότι η συμπεριφορά των παιδιών μας ξεπερνά τα »όρια» και προκειμένου να επιβάλλουμε την τάξη σηκώνουμε χέρι… είναι όμως αυτό μια σωστή πράξη ;

Το ξύλο βλάπτει πολύ σοβαρά την ψυχολογία των παιδιών.

Βάσει δύο ερευνών που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Child Development», τα παιδιά που έτρωγαν ξύλο από τους γονείς εμφάνιζαν προβλήματα συμπεριφοράς, επιθετικότητα, ακόμη και κατάθλιψη σε σύγκριση με εκείνα τα παιδιά στα οποία οι γονείς δεν εφήρμοσαν τιμωρία η χρήση σωματικής βίας, προκειμένου να τιμωρηθεί το παιδί.

Ακόμη και η χρήση της λέξης “τιμωρία” έχει κάτι το εκφοβιστικό, πόσο μάλλον ένα χαστούκι

Η σωματική τιμωρία μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα παιδιά. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Νew Ηampshire, το χαστούκι στα παιδιά μπορεί προσωρινά να έχει αποτελέσματα πειθαρχίας, ωστόσο μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Παράλληλα διαπίστωσαν ότι η σωματική τιμωρία συνδέεται με χαμηλούς δείκτες νοημοσύνης και οι γονείς που ξυλοκοπούν τα παιδιά τους είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν κι άλλες απαράδεκτες μορφές σωματικής τιμωρίας !

Τι επιδιώκουμε όμως με την σωματική ή λεκτική , ή ψυχολογική βία;

Ασκούμε βία για να διαπαιδαγωγήσουμε καλούς ανθρώπους ;

Τιμωρούμε για να μάθουν το καλό τους ;

Χτυπάμε για να μας φοβούνται;

Τιμωρούμε επειδή δεν ξέρουμε τι άλλο να κάνουμε;

Για να δείξουμε τον θυμό μας;

Τιμωρούμε γιατί φοβόμαστε ή επειδή νιώθουμε ενοχή;

Εάν στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί ο γονιός με τα παιδιά του κυριαρχεί το ξύλο ή η τιμωρία, τότε δεν είναι αποτελεσματικός γονέας ! Είναι ένας αυταρχικός και χειριστικός γονέας ! Ένα χαστούκι ή ένα δυνατό χτύπημα δημιουργεί στο παιδί το αίσθημα της απόρριψης και του φόβου.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες όταν η τακτική της σωματικής τιμωρίας σπάει το “ηλικιακό φράγμα” των 6 ετών και συνεχίζεται και στην εφηβεία, μετά δηλαδή τα 12 χρόνια, τότε τα ψυχικά τραύματα του παιδιού θα είναι σαφώς έντονα στη μετέπειτα ζωή του» Τα παιδιά που τα χτυπούν συχνά είναι πιο πιθανό με την πάροδο των ετών να λένε ψέματα ή να εξαπατούν τους γύρω τους, να είναι απείθαρχα στο σχολείο, να φοβερίζουν και να απειλούν συνομήλικους (σε συμμορίες ή μόνα τους), και όλα αυτά χωρίς να αισθάνονται ενοχές ή να έχουν αναστολές (Straus et al. 1997).

• Η σωματική τιμωρία έχει αρνητική επίπτωση στη γνωσιακή ανάπτυξη των παιδιών, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι τα εν λόγω παιδιά έχουν χαμηλή επίδοση στο σχολείο (Straus & Mathur 1995, Straus & Paschall 1998).

• Η γονεϊκή σωματική τιμωρία συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα άμεσης υποχωρητικότητας και επιθετικότητας, χαμηλότερα επίπεδα εσωτερίκευσης/αποδοχής των ηθικών κανόνων, κακή ψυχική υγεία, παραβατικότητα και αντικοινωνική συμπεριφορά και πιθανότητα να εξελιχθεί η σωματική τιμωρία σε σωματική κακοποίηση (Gershoff 2002). Η σωματική τιμωρία αυξάνει την πιθανότητα να ασκήσουν βία τα ίδια τα παιδιά στους γονείς τους, ως μορφή αντεκδίκησης, ιδιαίτερα όταν μεγαλώσουν (Brezina 1998).

• Το μήνυμα που λαμβάνει ένα παιδί όταν το χτυπούν για να το τιμωρήσουν είναι ότι η βία είναι μια ορθή μέθοδος επίλυσης προβλημάτων (Straus et al. 1980, Straus et al. 1997). .

• Η σωματική τιμωρία κλονίζει έως και διαγράφει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του γονέα και του παιδιού, μειώνοντας την επιθυμία για συνεργασία εκ μέρους του παιδιού και ενισχύοντας τον εθισμό του σε αυτήν, καθιστώντας άλλες μορφές διαπαιδαγώγησης λιγότερο αποτελεσματικές.

• Η σωματική τιμωρία είναι υποτιμητική, ενώ το θύμα αισθάνεται απελπισία και ταπείνωση, καθώς στερείται το σεβασμό που του αξίζει, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο υποχωρητικό ή επιθετικό (Sternberg et al. 1993, Straus 1994) Παιδιά που είχαν υποστεί βία στην παιδικής τους ηλικίας , εκδηλώνουν αγχωτικές διαταραχές , ψυχικές διαταραχές , καταθλίψη, ταλαιπωρούνται από ψυχοσωματικές ασθένειες , παθαίνουν κρίσεις πανικού ! Έχετε την ίδια άποψη για το ξύλο και τις τιμωρίες ; Εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι δεν πάθατε τίποτα που φάγατε ξύλο; (Πηγή περιοδικό «Child Development»)

Νομοθετικό πλαίσιο

Αδίκημα αποτελεί κάθε πράξη βίας κατά ανήλικων παιδιών σύμφωνα με το νόμο 3500/2016 παράγραφο 4. Συνοπτικά αυτό σημαίνει ότι ο γονέας  η κάθε άλλο πρόσωπο υπεύθυνο για την άσκηση της επιμέλειας ή της γονικής μέριμνας ανήλικου παιδιού (παιδιών) απαγορεύεται ρητά να ασκεί κάθε πράξη βίας  (χειροδικία, ψυχολογική βίας, λεκτική επίθεση) σε βάρος των ανήλικων παιδιών του. Σε αντίθετη περίπτωση οι πράξεις του ασκούντα επιμέλεια ή γονική μέριμνα γονέα ή κάθε άλλου προσώπου διώκονται αυτεπαγγέλτως.

Σε περίπτωση ασκήσεως σωματικής βίας σε βάρος ανηλίκου, ως μέσου σωφρονισμού στο πλαίσιο της ανατροφής του, εφαρμόζεται το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα .

Συγκεκριμένα στο άρθρο 1532 ΑΚ αναφέρεται ότι «Αν ο πατέρας ή η μητέρα παραβαίνουν τα καθήκοντα που τους επιβάλλει το λειτούργημά τους για την επιμέλεια του προσώπου του τέκνου ή τη διοίκηση της περιουσίας του ή αν ασκούν το λειτούργημα αυτό καταχρηστικά ή δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σ’ αυτό, το δικαστήριο μπορεί, εφόσον το ζητήσουν ο άλλος γονέας, οι πλησιέστεροι συγγενείς του τέκνου, ο εισαγγελέας ή και αυτεπαγγέλτως, να διατάξει οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο.Το δικαστήριο μπορεί ιδίως να αφαιρέσει από τον ένα γονέα την άσκηση της γονικής μέριμνας ολικά ή μερικά και να την αναθέσει αποκλειστικά στον άλλο ή, αν συντρέχουν και στο πρόσωπο αυτού οι προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου, να αναθέσει την πραγματική φροντίδα του τέκνου ή, ακόμη, και την επιμέλειά του ολικά ή μερικά σε τρίτον ή και να διορίσει επίτροπο. Σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου και επίκειται άμεσος κίνδυνος για τη σωματική ή την ψυχική υγεία του τέκνου, ο εισαγγελέας μπορεί να διατάσσει κάθε πρόσφορο μέτρο για την προστασία του, μέχρι την έκδοση της αποφάσεως του δικαστηρίου, στο οποίο πρέπει να απευθύνεται εντός τριάντα ημερών».

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο Newsletter της Α.Καππάτου και να λαμβάνετε μηνιαία ενημέρωση για θέματα που σας απασχολούν.

Η Α.Καππατου στα social media

strogili photo kappatou

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή