Final Header for old website

Οι γονείς στη Δανία θα παρακολουθούν υποχρεωτικά μαθήματα εάν θέλουν να πάρουν διαζύγιο

Οι γονείς στη Δανία θα παρακολουθούν υποχρεωτικά μαθήματα εάν θέλουν να πάρουν διαζύγιο
Για σε κάποιες χώρε παίρνουν σοβαρά το τραύμα του διαζυγίου για ένα παιδί.Το μάθημα αυτό είναι χρήσιμο, ”αλλά μόνον αν δεν υπάρχουν πολύ αυξημένα επίπεδα αντιπαράθεσης (μεταξύ των γονέων)”, πρόσθεσε.

Στην Δανία δόθηκαν σχεδόν 15.000 διαζύγια το 2018, δηλαδή για ένα ποσοστό 46,5% των γάμων. Στη χώρα αυτή εξάλλου το 70% των ανήλικων παιδιών ζει και με τους δύο γονείς του. Το 1980 το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 85%.

Στη χώρα αυτή, στην οποία η ισορροπία μεταξύ ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής αποτελεί πρωταρχική αρετή, οι γονείς έχουν ίσο ρόλο στην καθημερινότητα των παιδιών τους.

Στην περίπτωση χωρισμού επίσης, όλο και πιο συχνά οι γονείς αναλαμβάνουν από κοινού την επιμέλεια των παιδιών τους. Το ποσοστό τους διπλασιάστηκε σε λιγότερο από δέκα χρόνια, περνώντας από 16% το 2009 σε ένα τρίτο το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία του κέντρου αναλύσεων και ερευνών του κράτους πρόνοιας (VIVE).
Απλοποιημένη διαδικασία

Στις περιπτώσεις διαζυγίων κοινή συναινέσει, η διαδικασία έχει απλοποιηθεί στην Δανία και γίνεται αποκλειστικά στο Διαδίκτυο χωρίς να χρειάζεται δικηγόρος.

″Εκκινούμε από την αρχή ότι οι άνθρωποι είναι αρκετά ώριμοι ώστε να ξέρουν αν θέλουν να πάρουν διαζύγιο ή όχι”, υπογραμμίζει η Μάι Χάιντε Ότοζεν, ερευνήτρια στο VIVE.

Ένα βράδυ που καθόταν στον καναπέ τους, η Ενριέτε Φουχς συμπλήρωσε απλά ένα έγγραφο στον υπολογιστή της, το οποίο έστειλε στη συνέχεια στον σύζυγό της, ο οποίος το υπέγραψε. Αμέσως τέθηκε σε ισχύ το διαζύγιό τους.

Ωστόσο από την 1η Απριλίου, τα ζευγάρια που έχουν ανήλικα παιδιά θα πρέπει να περιμένουν τρεις μήνες κατά τους οποίους καλούνται να παρακολουθήσουν ένα μάθημα διαζυγίου στο Ίντερνετ, για να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ το διαζύγιό τους.

Η Ενριέτε Φουχς πήρε διαζύγιο πριν από τρία χρόνια έπειτα από 11 χρόνια γάμου και αμέσως άδραξε την ευκαιρία όταν της πρότειναν να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα αυτό μαθημάτων κατά τη δοκιμή του.

″Είναι ένας καλός τρόπος για να υπενθυμίσουν στους γονείς ότι υπάρχουν πράγματα τα οποία πρέπει πραγματικά να σκεφτούν”, σημείωσε η μητέρα δύο παιδιών ηλικίας 7 και 10 ετών.

″Σε καταστάσεις στις οποίες δεν τελεί κάποιος υπό το κράτος της λογικής, αυτό τον αναγκάζει να σκεφτεί πώς αισθάνεται και πώς μπορεί να διαχειριστεί τη στιγμή”, πρόσθεσε.


Οι γονείς στη Δανία θα παρακολουθούν υποχρεωτικά μαθήματα εάν θέλουν να πάρουν
Getty Image


Καλύτερη υγεία

Τα μαθήματα ”Συνεργασίας μετά το διαζύγιο”, τα οποία δοκιμάστηκαν σε 2.500 εθελοντές στη Δανία μεταξύ του 2015 και του 2018, είχαν ”εντυπωσιακά” αποτελέσματα, δήλωσε ένας εκ των δημιουργών τους, ο ψυχολόγος Μάρτιν Χαλντ, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

″Στις 12 από τις 14 περιπτώσεις διαπιστώσαμε ότι το πρόγραμμα είχε από μέτρια ως πολύ μεγάλη επίδραση στη διανοητική ή τη σωματική υγεία των ανθρώπων: στρες, κατάθλιψη, άγχος, σωματικό ή ψυχικό άλγος και ημέρες άδειας”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Ενριέτε, δεν πρόκειται για μια θαυματουργή συνταγή, αλλά για ένα καλοδεχούμενο εργαλείο.

″Είναι σαν να συγκέντρωσαν σε μια εφαρμογή ό,τι σκέφτηκαν ότι θα μπορούσε να διευκολύνει τη ζωή μου”, είπε.

Για να εγγραφεί κάποιος, χρειάζεται απλά να κάνει ένα κλικ σε μια εξατομικευμένη σύνδεση, που στέλνεται από τον διαχειριστή μόλις καταχωριστεί το αίτημα διαζυγίου, να εγγραφεί και να παρακολουθήσει το μάθημα εντός τριών μηνών.

Το υποχρεωτικό αυτό μάθημα, το μοναδικό στο είδος του, αποτέλεσε το αντικείμενο μιας ευρείας συναίνεσης της πολιτικής τάξης της Δανίας, με εξαίρεση τους φιλελεύθερους, οι οποίοι κρίνουν ότι το κράτος δεν θα πρέπει να έχει ανάμειξη σε αυτόν τον τομέα.

″Τάσσομαι υπέρ της ελευθερίας των ανθρώπων να παντρεύονται και να διαλύουν τον γάμο τους χωρίς να ανακατεύεται το κράτος”, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ritzau η Λάουρα Λίνταλ, η οποία είναι υπεύθυνη του κόμματος αυτού στον τομέα των οικογενειών.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

huffingtonpost.gr

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο Newsletter της Α.Καππάτου και να λαμβάνετε μηνιαία ενημέρωση για θέματα που σας απασχολούν.

Η Α.Καππατου στα social media

strogili photo kappatou

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή