Final Header for old website

Α. Καππάτου: Διαζύγιο - Τονίστε τις θετικές πλευρές στο παιδί

Να είστε προετοιμασμένοι ότι η ανακοίνωση του διαζυγίου θα συγκλονίσει τα παιδιά ανεξαρτήτως του πώς θα αντιδράσουν εκείνη τη στιγμή. Πολλά παιδιά πάντως ξεσπούν σε κλάματα και παρακαλούν τους γονείς τους να κάνουν ακόμα μία προσπάθεια. Μόνο το 10% περίπου των παιδιών αποδέχεται την απόφαση με ηρεμία, εκ των οποίων τα περισσότερα βρίσκονται στην εφηβική ηλικία. Στα μάτια του παιδιού η οικογενειακή αγάπη είναι δεδομένη και ιερή. Αν ακούσει ότι ο ένας γονιός έπαψε να αγαπά τον άλλο, θα σκεφθεί ότι ίσως αύριο ή σε λίγους μήνες οι γονείς του θα πάψουν να αγαπούν κι εκείνο.

Τι να πείτε στα παιδιά

Τονίστε τις θετικές πλευρές με φράσεις όπως:

• «Στο εξής δεν θα έχουμε πια διαφωνίες και στενοχώριες».

• «Θα είμαστε όλοι πιο ήρεμοι και χαρούμενοι».

• «Θα πάρει λίγο χρόνο μέχρι να συνηθίσουμε στη νέα κατάσταση, μετά όμως θα είναι όλα πιο ισορροπημένα από τώρα».

Δώστε εξηγήσεις

• Όσο μικρό κι αν είναι το παιδί σας, πρέπει οπωσδήποτε να δώσετε εξηγήσεις για τη μεγάλη απόφαση που πήρατε.

• Να λάβετε υπόψη σας ότι ένα παιδί μπορεί να μην συνειδητοποιεί λεπτομερώς όσα συνεπάγεται ένα διαζύγιο, αλλά σίγουρα διαισθάνεται πως η ζωή του θα αλλάξει ριζικά.

• Αν το παιδί είναι πολύ μικρό ή το πρόβλημα που οδηγεί στο διαζύγιο πολύ λεπτό, μπορείτε να μιλήσετε με γενικότητες. Ωστόσο δεν πρέπει να πείτε ψέματα ή να παραλείψετε τις εξηγήσεις. Τα ψέματα θα κλονίσουν τη σχέση σας με το παιδί και η παράλειψη των εξηγήσεων θα το κάνει να νιώσει απαξιωμένο.

• Ξεκαθαρίστε του ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για τον χωρισμό. Μερικά παιδιά, ειδικά τα πολύ μικρά, αισθάνονται ενοχές, επειδή θεωρούν ότι, για να πάθουν κάτι τόσο κακό, πρέπει τα ίδια να έκαναν κάτι εξίσου κακό. Άλλα παιδιά εκφράζουν ανοιχτά την ενοχή που αισθάνονται και άλλα σωπαίνουν. Καταστήστε σαφές ότι για το διαζύγιο φταίνε πάντα οι ενήλικες.

• Μην αφήσετε στο παιδί αναπάντητα τα βασικά ερωτήματά του. Κάθε απάντηση που δίνετε του παρέχει μεγαλύτερη σιγουριά για το μέλλον του και θα το βοηθήσει να προσαρμοστεί ευκολότερα στο διαζύγιο. Αν δεν μπορείτε να απαντήσετε σε όλα, επειδή πολλά παραμένουν ρευστά, απαντήστε με ειλικρίνεια: «Δεν ξέρουμε, παιδί μου, ακόμη, αλλά θα προσπαθήσουμε και οι δύο να κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο για σένα».

• Ο γονέας που αποχωρεί θα πρέπει να τονίσει στο παιδί του ότι δεν θα λείπει από τη ζωή του, ότι θα το βλέπει συχνά και ότι θα μπορεί να απευθύνεται σ’ εκείνον ανά πάσα στιγμή για οτιδήποτε τον χρειαστεί.

• Αν αισθανθείτε την ανάγκη να ξεσπάσετε τον θυμό σας καθώς ανακοινώνετε το διαζύγιο, θυμηθείτε ότι εκείνο που προέχει είναι να εκδηλώσετε τρυφερότητα προς το παιδί και τα θετικά συναισθήματά σας απέναντί του και όχι τα αρνητικά συναισθήματά σας προς όποιον φεύγει από τη ζωή σας.

• Αν ο άλλος γονέας συμπεριφέρεται ήδη αδιάφορα, τότε εκείνος που ανακοινώνει και τυπικά το διαζύγιο πρέπει να εμπνεύσει στο παιδί τρυφερότητα και σιγουριά ακόμα κι αν ο ίδιος αισθάνεται ανίσχυρος. Πείτε του ότι έχετε πολλούς συγγενείς και φίλους στο πλευρό σας και ότι ασφαλώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα είναι παρόντες στη ζωή σας για ό,τι χρειαστείτε εσείς ή εκείνο.

Από το βιβλίο μου - οι γονείς χωρίζουν

https://akappatou.gr/in

 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο Newsletter της Α.Καππάτου και να λαμβάνετε μηνιαία ενημέρωση για θέματα που σας απασχολούν.

Η Α.Καππατου στα social media

strogili photo kappatou

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή