Final Header for old website

Οι Έλληνες και οι προλήψεις

ΤΑ ΝΕΑ

Χάντρα θαλασσιά και μακριά από μαύρη γάτα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Καρολίνα Παπακώστα Αγγελική Καραγεώργου

«Από τα 15 μου έχω γούρια και φυλαχτά, τα οποία κουβαλάω πάντα μαζί μου και κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσα να πω ότι με προστατεύουν όχι από το κακό αλλά από την ατυχία. Για παράδειγμα, από μικρός δεν θέλω κάποιος να με μουντζώσει, ούτε για αστείο, γιατί θεωρώ ότι είναι σημάδι κακοτυχίας. Επίσης, έχω πάντα μαζί μου ένα φυλαχτό και τον σταυρό που φοράω στον λαιμό μου δεν τον βγάζω ποτέ. Τον φοράω ακόμα και όταν κάνω μπάνιο» λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Νικόλας Λύγκος. O ιδιωτικός υπάλληλος παρ΄ όλο που, όπως λέει, όταν δει σκάλα θα περάσει από κάτω και όταν δει μαύρη γάτα δεν θα ανησυχήσει, έχει τα δικά του αντικείμενα που τον προειδοποιούν ή τον προστατεύουν από την κακή τύχη. Οι φίλοι του τον αποκαλούν «γουρλή» και ο λόγος δεν είναι γιατί τους φέρνει τύχη αλλά γιατί τα γούρια αποτελούν πλέον σήμα κατατεθέν για τον 27χρονο Νικόλα.

Ο κοινωνιολόγος κ. Χαράλαμπος Στέρτσος επισημαίνει ότι τα φυλαχτά αλλά και τα γούρια απαντώνται σε όλες σχεδόν τις κοινωνίες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η αιτία είναι απλή: «Η αδυναμία του ανθρώπου να καταλάβει και να ξεπεράσει τη μοίρα του και κατά συνέπεια η προσπάθειά του να παρέμβει σε αυτήν». Βέβαια, ειδικά στη σημερινή εποχή αντικείμενα τέτοιου τύπου, προσθέτει ο κοινωνιολόγος, έχουν σχετιστεί και με την παράδοση. «Πλέον αντιμετωπίζονται με σεβασμό γιατί μπορούν να αποτελέσουν δείγμα ηθών και εθίμων αλλά και αφορμή για διηγήσεις προσωπικών και τοπικών ιστοριών» σημειώνει.

Ωστόσο, το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα που η επιστήμη έχει δώσει ορθολογικές απαντήσεις σε πολλά φαινόμενα που οι παλαιότερες κοινωνίες δεν μπορούσαν να εξηγήσουν, υπάρχουν άνθρωποι που συνεχίζουν να πιστεύουν στην ανάγκη για φυλαχτά και στη δύναμή τους, σύμφωνα με τον κ. Στέρτσο, δεν είναι τελείως παράδοξο. «Εν έτει 2009 ο άνθρωπος δεν έχει καταφέρει να ελέγξει πλήρως τη μοίρα του.

Δεν έχει κατορθώσει ακόμη να τροποποιήσει το γενετικό του υλικό. Επίσης σήμερα τα φυλαχτά και τα γούρια μπορεί να είναι πιο προσωπικά αντικείμενα και όχι απαραιτήτως βασισμένα σε κάποια σύμβολα».

Για παράδειγμα, τα γούρια του κ. Λύγκου αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως ο ίδιος παραδέχεται. «Ένας φίλος είχε ξεχάσει τα κλειδιά της μηχανής του στο αυτοκίνητό μου και μου έφεραν μεγάλη τύχη. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήθελα να του τα επιστρέψω, αρνιόμουν. Έτσι, του τα έδωσα μέρες αργότερα. Αυτό τον καιρό, ένα ξεχασμένο δώρο υπάρχει στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου μου. Το έχω αφήσει εκεί γιατί μου φέρνει πολύ γούρι». Ο φόβος για το αύριο
Για την ψυχολόγο κ. Αλεξάνδρα Καππάτου υπάρχει μια ψυχολογική εξήγηση στην τάση των ανθρώπων να χρησιμοποιούν φυλαχτά και να πιστεύουν στα γούρια, «ο άνθρωπος ακόμη και σήμερα έχει στο πίσω μέρος του εγκεφάλου του τον φόβο του αύριο. Την αγωνία δηλαδή ότι δεν έχει τη δύναμη να ελέγξει τη ζωή και την ανασφάλεια πως δεν γνωρίζει τι θα συμβεί αύριο.

Έτσι, έχει ανάγκη να πιστεύει σε διάφορα πράγματα, μέσα σε αυτά είναι και πολλά αντικείμενα που θεωρεί ότι τον φυλάνε από το κακό μάτι ή τη γρουσουζιά. Τα αντιμετωπίζει ως συμμάχους, αφού νιώθει ότι όταν τα έχει πάνω του είναι σαν να φορά, συμβολικά πάντα, μια πανοπλία προστασίας».

Για την ψυχολόγο η βαθύτερη αιτία αυτής της ανάγκης είναι ο φόβος του θανάτου, η απόλυτη δηλαδή υπαρξιακή αγωνία που καταδιώκει τον άνθρωπο. Μάλιστα, επισημαίνει πως «η αγωνία για το άγνωστο είναι τόσο μεγάλη που ακόμη και άνθρωποι ορθολογιστές και με υψηλό μορφωτικό επίπεδο στρέφονται σε “τυχερά” ή “προστατευτικά” αντικείμενα για να τιθασεύσουν το άγχος, τις φοβίες και τις ανασφάλειές τους για καταστάσεις που αισθάνονται ότι δεν μπορούν να ελέγξουν». Προσθέτει ότι υπάρχει μια ακόμη κατηγορία: «αυτοί που μπορεί να μην πιστεύουν πλήρως στην προστατευτική τους δύναμη αλλά να τα φορούν ή να τα χρησιμοποιούν έτσι, σε περίπτωση που... ή γιατί ποτέ δεν ξέρεις...».

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
Αντικείμενα, όπως ρούχα, μπρελόκ ή δώρα από αγαπημένα πρόσωπα, αντικαθιστούν συχνά τα ματόχαντρα, τα πέταλα και τα... σκόρδα

Πανάρχαιη συνήθεια


ΤΑ ΦΥΛΑΧΤΑ είναι πανάρχαιη συνήθεια του ανθρώπου. Οι κάτοικοι των παραλίων της Μεσογείου θεωρούσαν το κεχριμπάρι λίθο με ιδιότητες θεραπευτικές αλλά και μαγικές κι έτσι το χρησιμοποίησαν για την κατασκευή κοσμημάτων- φυλαχτών. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πιστεύεται πώς ήταν οι πρώτοι που καθιέρωσαν το φυλαχτό ενώ οι Έλληνες το ονόμαζαν περίαπτον. Για τον γνωστό Έλληνα λαογράφο Γεώργιο Μέγα, τα φυλαχτά χαρακτηρίζονται ως «μαγικά» μέσα με τα οποία επιδιώκεται άλλοτε η αποτροπή και πρόληψη κακού και άλλοτε η επίτευξη αγαθού και ευδαιμονίας.

Έκθεση
Σε έκθεση που φιλοξενείται στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής μπορεί κανείς να πάρει μια γεύση για τα φυλαχτά στην ελληνική παράδοση.


Πρόκειται για αντικείμενα ή για σύμβολα που χαράσσονταν ή σχεδιάζονταν σε κοσμήματα, όπλα, ενδυμασίες και οικιακές συσκευές και συνδέονταν στενά με τη θρησκευτική πίστη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ασημένιες θήκες που κρέμονταν στον λαιμό, οι οποίες είχαν μέσα τίμιο ξύλο ή αγιοταφίτικα λουλούδια και σχεδιασμένες απ΄ έξω απεικονίσεις αγίων. Εξίσου διαδεδομένα ήταν σύμβολα όπως ο δικέφαλος αετός και ο δράκων που ενίσχυαν τη δύναμη και την επιρροή τους από μαγικά σχέδια όπως η πεντάλφα ή εξάλφα αλλά και το νεοελληνικό πρόσωπο ή κεφαλή. Ο σταυρός ήταν το κατ΄ εξοχήν αποτρεπτικό και φυλακτικό σύμβολο, που συναντούσε κανείς μέχρι και σε κεντήματα. Ως αντιβασκανικά, μέχρι και τον 19ο αιώνα χρησιμοποιούσαν κουδουνάκια, μεταλλικά ελάσματα και νομίσματα που περνούσαν σε κολιέ για να κάνουν θόρυβο και να «διώχνουν το κακό».

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο Newsletter της Α.Καππάτου και να λαμβάνετε μηνιαία ενημέρωση για θέματα που σας απασχολούν.

Η Α.Καππατου στα social media

strogili photo kappatou

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή