Final Header for old website

Α. Καππάτου: O έφηβος θα πειραματιστεί, θα επαναστατήσει, θα δοκιμάσει...

Η στιγμή για την οποία αδημονούσατε τόσα χρόνια επιτέλους έφτασε: Το παιδί σας μεγάλωσε και ετοιμάζεται να σταθεί μόνο του στη ζωή και την κοινωνία.

Παρ’ όλα αυτά, εσείς τρέμετε από το φόβο και δεν ξέρετε πώς να το στηρίξετε γιατί δεν είναι πια το παιδί σας αλλά ένας… έφηβος.

Μακάρι να κοιμόντουσαν και να ξυπνούσαν όταν θα είχαν πια ενηλικιωθεί γράφει κάπου ο Σαίξπηρ αναφερόμενος στους εφήβους και πιθανώς πρόκειται για μία φράση που έχει περάσει από το μυαλό σας αν έχετε παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία και τα οποία προσπαθείτε να καθοδηγήσετε και βέβαια να στηρίξετε σε αυτήν την απαιτητική περίοδο της ζωής τους.

Σίγουρα κατακλύζεστε από χιλιάδες φόβους και αγωνίες, καθώς βλέπετε το παιδί σας να αλλάζει δραματικά και να αποκτά σώμα, ανάγκες και σκέψεις ενηλίκου. Θέλετε δεν θέλετε όμως η εφηβεία είναι μία περίοδος από την οποία θα περάσει το παιδί σας, θα πειραματιστεί, θα επαναστατήσει, θα δοκιμάσει...

Μάλιστα, αυτή η περίοδος δεν είναι μικρή, αλλά - σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας - διαρκεί από τα 10 μέχρι και τα 19 χρόνια του παιδιού.

Κι εσείς θα πρέπει να είστε εκεί για να το βοηθήσετε διακριτικά, να το στηρίξετε, να το ενημερώσετε και φυσικά να το βοηθήσετε να διαμορφώσει την προσωπική του ταυτότητα. Η θέση σας είναι δύσκολη, το ξέρουμε, γι’ αυτό συλλέξαμε και όλα τα παρακάτω, για να σας βοηθήσουμε…

Τι μπορούμε να κάνουμε;

• Να είστε συναισθηματικά κοντά στον έφηβο και να το δείχνετε με πράξεις.

• Να δείχνετε κατανόηση στις αλλαγές που βιώνει και στις μεταπτώσεις της διάθεσής του.

• Να ασχολείστε μαζί του όπως θέλει ο ίδιος.

• Να είστε διαθέσιμοι για επικοινωνία, δίνοντάς του την άνεση να εκφράσει αυτά που τον απασχολούν.

• Να μην κριτικάρετε τους φίλους του.

• Να έχετε ευελιξία στα όρια και στα θέλω του.

• Μην εξαντλείτε τις δυνάμεις σας στο να φοβάστε συνέχεια και υπερβολικά και στο να αναζητάτε ανησυχητικά σημάδια στο παιδί σας.

Στις σχέσεις με το άλλο φύλο

Πιθανώς σας φαίνεται καταρχάς αστείο ή ασήμαντο το ότι το 14χρονο παιδί σας, θεωρεί ότι - επειδή το αγόρι ή το κορίτσι του αντίστοιχα δεν τον / την θέλει πια – δεν πρόκειται ποτέ να ξαναγαπήσει, να ενδιαφερθεί για το άλλο φύλο ή να εμπιστευτεί ποτέ πια κανέναν. Όταν έχει κανείς την εμπειρία ενός ενηλίκου, γνωρίζει καλά ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι κι ότι πολύ σύντομα το παιδί θα ξαναερωτευτεί, θα χωρίσει, θα ξεχάσει και ου το καθ’ εξής.

Δυστυχώς όμως αυτή η εμπειρία δεν μπορεί να μεταδοθεί με λόγια και δεν θα βοηθήσετε καθόλου το παιδί σας κάνοντας κριτική ή ειρωνικά σχόλια. Αυτό που χρειάζεται το παιδί σας είναι να το υποστηρίξετε, να δείξετε ότι καταλαβαίνετε τι περνάει, να το καθησυχάσετε – λέγοντάς του ότι και εσείς, όπως και πολλοί άλλοι, έχετε βρεθεί στη θέση του - χωρίς όμως να υπερβάλετε και να του περάσετε την εντύπωση ότι όλοι οι γύρω θα το πληγώσουν εκτός από την οικογένειά του.

Αν είναι εύκολο, θα βοηθούσε να του προτείνετε να κάνετε κάποια πράγματα μαζί, όπως να βγείτε μία βόλτα, σινεμά, να πάτε στα μαγαζιά ή ακόμα καλύτερα μία εκδρομή. Από την άλλη πλευρά, είναι απολύτως λογικό να μην εγκρίνετε κάποια από τις σχέσεις του παιδιού σας, για παράδειγμα επειδή η έφηβη κόρη σας βγαίνει με ένα μεγαλύτερο αγόρι.

Προσέξτε, όμως. Με το να της το απαγορεύσετε – αυτό που πιθανώς πρώτα σας περνάει από το μυαλό – ή με το να την «κλείσετε» στο σπίτι δεν θα καταφέρετε τίποτε. Θυμίστε της την ηλικία της και μην της επιτρέπετε να κάνει μαζί του πράγματα που δεν θα έκανε με ένα συνομήλικό της (π.χ. να αργεί πολύ τα βράδια).

Ζητήστε της να τον γνωρίσετε κρατώντας όμως αποστάσεις ώστε να μην θεωρηθεί ότι η σχέση τους σοβαρεύει πολύ, καθώς ο φίλος της θα έχει γνωρίσει τους γονείς της, δηλαδή εσάς. Υπάρχουν βέβαια και άλλες περιπτώσεις πολύ πιο ακραίες όπως για παράδειγμα η ομοφυλοφιλία που σοκάρει και απελπίζει τους περισσότερους γονείς.

Αν πράγματι το παιδί σας δείχνει έλξη για άτομα του ίδιου φύλου είναι σκόπιμο οι γονείς να πάρετε τη γνώμη ενός ειδικού, όχι για να αλλάξετε την τάση του παιδιού αλλά για να δείτε πώς θα το χειριστείτε εσείς ώστε να στηρίξετε το παιδί σας και να μην καταστρέψετε την αυτοπεποίθησή του αλλά και τη σχέση σας μαζί του. Εξάλλου, συχνά τα παιδιά στην εφηβεία ίσως νιώσουν έλξη για ένα συνομήλικο άτομο του ίδιου φύλου, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι ο έφηβος σας είναι ομοφυλόφιλος.

Από το βιβλίο μου

Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση

https://www.akappatou.gr/

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο Newsletter της Α.Καππάτου και να λαμβάνετε μηνιαία ενημέρωση για θέματα που σας απασχολούν.

Η Α.Καππατου στα social media

strogili photo kappatou

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή