Final Header for old website

Αντιμετώπιση

- Μόλις παρατηρήσετε αλλαγή στη διατροφική συμπεριφορά του παιδιού, ζητείστε βοήθεια από ειδικό .

- Πλησιάστε το παιδί σας, χωρίς να το κριτικάρετε για την συγκεκριμένη στάση του.  

- Τονώστε την εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

- Προτρέψτε το να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του και σε άλλα πράγματα εκτός από την εξωτερική του εμφάνιση όπως πχ. στην ακαδημαϊκή του πορεία, ή σε ένα άθλημα, στις φιλίες του, στις κοινωνικές σχέσεις  κ.λπ.

- Παράλληλα είναι απαραίτητο όλη η οικογένεια να καλλιεργήσει κλίμα αποδοχής για όλους τους ανθρώπους με βάση τη συμπεριφορά τους και όχι τα κιλά τους. Ο ρατσισμός εναντίον του πάχους προάγει τις διατροφικές διαταραχές.

- Εξηγείστε στο παιδί ότι στη διάρκεια της εφηβείας είναι πολύ φυσικό να παίρνει προσωρινά βάρος –για παράδειγμα αναπτύσσονται οι μαστοί και αυξάνει ο σκελετός.

- Αν το παιδί τείνει να υποσιτίζεται, εξηγείστε του έστω και με τη βοήθεια του παιδίατρου ή του παθολόγου ή του γυναικολόγου  ότι μπορεί να παρουσιάσει  υστέρηση στην σωματική του  ανάπτυξη,  προβλήματα στα κόκαλά του, διαταραχές στην περίοδό  του και στην ανάπτυξή του ως γυναίκα κ.λπ.

- Ενισχύστε  τους οικογενειακούς δεσμούς και μοιραστείτε εμπειρίες και σκέψεις με τα άλλα μέλη.

- Τρώτε μαζί με τα παιδιά σας, γιατί το κοινό γεύμα ενδυναμώνει  τη σχέση των μελών και  καθιερώνει με έμμεσο τρόπο πιο ισορροπημένο τρόπο διατροφής. Αν το παιδί δεν τρώει τίποτε ή τρώει πάρα πολύ, μην παρεμβαίνετε την ώρα του φαγητού, γιατί τότε απλούστατα το παιδί θα σηκωθεί και θα φύγει από το τραπέζι. Στο εξής θα καθιερώσει να τρώει μόνο του για να μην του δημιουργούν ενοχές οι άλλοι.

- Στην ψυχογενή  βουλιμία η μητέρα πρέπει να έχει πάντα στο σπίτι τρόφιμα που δεν παχαίνουν ώστε αν το παιδί αποφασίσει να φάει πολύ, να καταναλώσει τουλάχιστον τροφές που δεν έχουν πολλές θερμίδες. Μην του απαγορεύετε το φαγητό, γιατί θα πάει να φάει στο σπίτι μίας φίλης του.

- Αν το παιδί παρουσιάζει κρίση βουλιμίας, «ρίξτε» την ιδέα να πάτε σινεμά. Μην απαγορεύσετε το φαγητό γιατί θα το κάνετε πιο ελκυστικό, αλλά βρείτε άλλες ευχάριστες και χαλαρωτικές δραστηριότητες.

- Τα ίδια μπορούν να βοηθήσουν και στην ψυχογενή ανορεξία γιατί το παιδί θα νιώσει ότι όλα τα ευχάριστα της ζωής δεν επικεντρώνονται στα κιλά τα δικά του ή των άλλων ανθρώπων.

- Το πρόβλημα θα λυθεί μόνον όταν ο έφηβος μπορέσει να λύσει τις εσωτερικές διαμάχες του. Τότε έχει ελπίδες να πάψει να «ζυγίζει» τη ζωή και τον εαυτό του ακατάπαυστα. Μόνον τότε θα  απαλλαγεί από την έμμονη ιδέα του φαγητού ή της δίαιτας.

Από το βιβλίο της Α. Καππάτου "Παιδιά στην Εφηβεία Γονείς σε Κρίση" εκδόσεις Μίνωας

Εγγραφειτε στο Newsletter μας

Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο Newsletter της Α.Καππάτου και να λαμβάνετε μηνιαία ενημέρωση για θέματα που σας απασχολούν.

Η Α.Καππατου στα social media

strogili photo kappatou

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή