Εκτύπωση

Όταν το παιδί ανακαλύπτει τα όρια των γονιών του

Μέχρι το παιδί να αντιληφθεί και να αποδεχθεί τους κανόνες σωστής συμπεριφοράς του και γενικά ποια είναι τα όρια που δεν πρέπει να υπερβαίνει, πειραματίζεται με διάφορους τρόπους για να καταφέρνει να γίνεται το δικό του. Πάμε να δούμε τις πιο κλασικές μεθόδους που εφαρμόζουν:

Όταν το παιδί αντιληφθεί ότι ένας από τους δυο γονείς είναι πιο «ελαστικός» και αποφεύγει να του βάζει όρια, είναι δεδομένο ότι θα προσπαθεί με διάφορους τρόπους να περνάει το δικό του. Ασυνείδητα δηλαδή εκμεταλλεύεται την υποχωρητικότητα για να γίνει αυτό που θέλει, μέχρις ότου ο συγκεκριμένος γονιός να αρχίσει να τηρεί κατά γράμμα τους κανόνες πειθαρχίας που έχουν συμφωνήσει με το/τη σύντροφο.
Ακόμα κι αν το παιδί ξέρει ότι δύσκολα θα σας αλλάξει γνώμη, θα το επιχειρήσει μοιράζοντας απλόχερα υποσχέσεις ότι δε θα σας ξαναζητήσει ποτέ πάλι κάτι αντίστοιχο. Η φράση «τελευταία φορά» θα ηχεί συνεχώς στα αυτιά σας αν τυχόν υποχωρήσετε την πρώτη φορά που θα σας την πει.


Αν δε βρουν πρόσφορο έδαφος οι μεγάλες υποσχέσεις, ενδέχεται να εκδηλώσει επιθετικότητα για να σας «τρομάξει». Κάποιοι γονείς στην εικόνα του έξαλλου παιδιού τους κάνουν το λάθος να υποχωρήσουν μην μπορώντας να το βλέπουν έτσι…
Μια ακόμα μέθοδος που αρέσκονται να χρησιμοποιούν ορισμένα παιδιά στην προσπάθειά τους να σας μεταπείσουν είναι τα παρακάλια. Είναι διατεθειμένα να το πουν όσες φορές χρειαστεί, παίρνοντας μάλιστα και το ανάλογο ύφος. Το θέμα είναι αν θα ενδώσετε στις απαιτήσεις του!

Τέλος, κάνουν κάτι σαν επίκληση στο συναίσθημα είτε παινεύοντάς σας σε απίστευτο βαθμό, είτε προειδοποιώντας σας ότι δε θα το κάνουν παρέα άλλα παιδάκια κτλ

mother.gr

Tags: ΠΑΙΔΙ ΟΡΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ